9 grudnia 2022 r. uczniowie klasy 4 oraz klasy 6 uczestniczyli w warsztatach kulinarnych w restauracji Vinnica w Sygneczowie. Na hotelowym dziedzińcu powitał nas Pan Grzegorz Szczygieł, który opowiedział nam o hotelu i restauracji oraz przybliżył uczniom pracę recepcjonisty. Następnie obejrzeliśmy dwie przepiękne sale weselne i przeszliśmy do restauracji, gdzie ubraliśmy fartuchy ochronne i dotarliśmy do kuchni, która wywarła na nas ogromne wrażenie.
Pod czujnym okiem Pana Grzegorza przygotowaliśmy mnóstwo smakołyków – pierniczki świąteczne, muffinki z czekoladowymi groszkami oraz naleśniki amerykańskie, które przyozdobione były imponującymi ozdobami z karmelu, czekolady i oblane sosem karmelowym. Dzieci ochoczo włączały się przygotowanie posiłków, czytały receptury, odważały i miksowały składniki, dekorowały. Następnie każdy uczestnik warsztatów wykonał pizzę – dobierając składniki według własnych upodobań.
Wielkie gotowanie było przeplatane degustacjami oraz opowieściami i ciekawymi pokazami gastronomicznymi. W restauracji nasi mali kucharze zajadali się własnoręcznie wykonaną pizzą, pałaszowali przepyszne desery i delektowali się wieloowocowym kompotem. Wszystko, czego nie zdołaliśmy zjeść podczas warsztatów, mogliśmy zapakować i zabrać do domów. Na koniec nasz przewodnik zaprosił nas na spacer po okolicy i krótkie zabawy na świeżym powietrzu.
Warsztaty kulinarne dostarczyły nam wielu niezapomnianych wrażeń. Wróciliśmy bardzo zadowoleni z wyjazdu. Organizatorom warsztatów serdecznie dziękujemy! 🙂
Barbara Szlachta-Kocwa
Bożena Włódyka
Dominika Ciesielska